Our team have been working from home since 23 March but we are still entirely focused on helping clients so you can still speak to us or email us; bookings for winter 2020/21 are open too. If you already have a booking with us, please read our Travel Information page for the latest Coronavirus (COVID-19) related updates before calling.

reserveringen@skicollection.nl Email ons lijstje Bekijk de lijst Client area Client area
Plagne Centre Ski Resort
1 of 25 Plagne Centre Ski Resort
Plagne Centre Ski Resort
2 of 25 Plagne Centre Ski Resort
Plagne Centre Ski Resort
3 of 25 Plagne Centre Ski Resort
La Plagne Ski Resort
4 of 25 La Plagne Ski Resort
La Plagne Ski Resort
5 of 25 La Plagne Ski Resort
La Plagne Ski Resort - Bobsleig track (©e_sirparanta)
6 of 25 La Plagne Ski Resort - Bobsleig track (©e_sirparanta)
La Plagne Ski Resort - Bobsleigh (©P.Augier)
7 of 25 La Plagne Ski Resort - Bobsleigh (©P.Augier)
La Plagne Ski Resort - Dog sledding (©m.bernal)
8 of 25 La Plagne Ski Resort - Dog sledding (©m.bernal)
La Plagne Ski Resort - Dog sledding (©vincent-piccerelle)
9 of 25 La Plagne Ski Resort - Dog sledding (©vincent-piccerelle)
La Plagne Ski Resort - Dog sledding (©vincent-piccerelle)
10 of 25 La Plagne Ski Resort - Dog sledding (©vincent-piccerelle)
La Plagne Ski Resort - Ski touring (©p_augier)
11 of 25 La Plagne Ski Resort - Ski touring (©p_augier)
La Plagne Ski Resort - Ski touring (©p_augier)
12 of 25 La Plagne Ski Resort - Ski touring (©p_augier)
La Plagne Ski Resort - Skibob (©JStatkus)
13 of 25 La Plagne Ski Resort - Skibob (©JStatkus)
La Plagne Ski Resort - Supertyro zipline (©P-Royer)
14 of 25 La Plagne Ski Resort - Supertyro zipline (©P-Royer)
La Plagne Ski Resort - Yooner
15 of 25 La Plagne Ski Resort - Yooner
La Plagne Ski Resort (©e.sirparanta)
16 of 25 La Plagne Ski Resort (©e.sirparanta)
La Plagne Ski Resort (©e.sirparanta)
17 of 25 La Plagne Ski Resort (©e.sirparanta)
La Plagne Ski Resort (©ManuReyboz)
18 of 25 La Plagne Ski Resort (©ManuReyboz)
La Plagne Ski Resort (©P-Royer)
19 of 25 La Plagne Ski Resort (©P-Royer)
La Plagne Ski Resort (©P-Royer)
20 of 25 La Plagne Ski Resort (©P-Royer)
La Plagne Ski Resort
21 of 25 La Plagne Ski Resort
La Plagne Ski Resort
22 of 25 La Plagne Ski Resort
La Plagne Ski Resort
23 of 25 La Plagne Ski Resort
La Plagne Ski Resort
24 of 25 La Plagne Ski Resort
La Plagne Ski Resort - Airboard (©JStatkus)
25 of 25 La Plagne Ski Resort - Airboard (©JStatkus)

Plagne Centre

Denkt u aan skien in Plagne Centre? Gelegen op 1970m, is Plagne Centre geclassificeerd als het hoofd dorp binnen het oord van La Plagne en ligt het in het hart van de actie - vandaar de naam!

Waarom Plagne Centre Skioord?

  • Het kruispunt naar de La Plagne en Paradiski skigebieden
  • Praktisch speciaal voor skien gebouwd dorp, met de skier in gedachten
  • Het belangrijkste dorp van La Plagne met de meeste voorzieningen

Plagne Centre (La Plagne) Informatie

La Plagne ligt in de Savoie regio van Frankrijk, in de noorderlijke Franse Alpen, op de rand van het Vanoise Nationale Park. Het maakt deel uit van het enorme Paradiski skigebied die zowel La Plagne als Les Arcs omvat. Les Arcs en zijn skigebieden kunnen bereikt worden via de Vanoise Express kabelbaan, die skiers zo over de vallei brengt in 4 minuten. De dubbeldekker kabelbaan heeft, met ook het 360° panorama, een 3-dimensionale uitkijk dankzij een transparante glazen paneel in de vloer van het onderste deel van de 2 kabines. 

Als u via de weg van Bourg St Maurice komt, is het eerste oord waar u uitkomt Plagne 1800 (dus een goede als u niet te ver in de bergen wilt gaan en een kortere transfer wilt hebben). De volgende is Plagne Bellecote op 1930m. Boven Plagne Bellecote is Belle Plagne. Dan daarboven is Plagne Centre, het belangrijkste oord in het gebied. Van hier kunt doorgaan naar rechts naar Aime la Plagne of naar links naar Plagne Villages en Plagne Soleil. Nog drie dorpen zijn ook verbonden met het skigebied - Montchavin - Les Coches is toegankelijk vanaf Landry, verder naar beneden in de vallei en ligt onder de Vanoise Express kabelbaan die u naar het skigebied van Les Arcs brengt. Aan de andere kant verder omhoog in de vallei en onder Plagne Aime 2000 is het dorp van Montalbert. En als laatste, ligt Champagny helemaal aan de andere kant van de berg en heeft zowel zijn eigen skigebied, maar is ook verbonden met het grotere deel van La Plagne. 

Plagne Centre, op 1970m, is het hoofddorp binnen het skioord van La Plagne en ligt in het hart van de actie – vandaar de naam! Het is de grootste van de La Plagne dorpen. Hier vindt u de meeste voorzieningen m.b.t. winkels, diensten, restaurants en cafe's; plus andere benodigdheden zoals de voornaamste apotheek, het medische centrum, pinautomaten en het hoofd Toeristen Kantoor. Plagne Centre is misschien niet de meest aantrekkelijke van de La Plagne dorpen, maar het is speciaal gebouwd voor skien en praktisch, met de skier in gedachten. Veel van de self catering ski residenties hier worden beschouwd als ski-in/ski-uit.

Plagne Centre was, in feite, het allereerste van de La Plagne dorpen om in een skioord te veranderen, toen in 1961 twee sleepliften geinstalleerd werden, die maar 4 ski pistes bedienden (de tijden zijn veranderd!). Door zijn leeftijd, is het niet het mooiste dorp en er is ook nog steeds veel beton te zien. Vandaag de dag, is Plagne Centre op het kruispunt van het La Plagne skigebied, met de klim naar de Grande Rochette van waar u een van de mooiste 360° panoramische uitzichten in de Franse Alpen mee kunt maken.

In 2018/19 is er een nieuw uiterlijk voor Plagne Centre gekomen - de winkelgalerij was al opgeknapt, maar nu is ook de ingang naar Plagne Centre aan de beurt voor een opknapbeurt. Place Albert Perriere wordt een levendig 'dorpsplein' die een dynamisch/multiservice activiteiten centrum gaat bieden. Voorzieningen bevatten een overdekt busstation, toeristen kantoor receptie, een cafe met panoramisch uitzicht over de Mont Blanc, 4-baanse bowling, een natuur schaatsbaan in de winter plus een Heritage en Alpen Mijnbouw tentoonstellingsruimte. In totaal een €8m investering.

LA PLAGNE SKIGEBIED 

La Plagne is deel van het grote ‘Paradiski’ skigebied en is het op één na grootste verbonden skigebied in de wereld. Paradiski heeft uitstekende faciliteiten en met zijn enorme variatie in hoogte (1200m-3250m) en met meer dan 70% van het gebied boven 2000m, is er een grote varieteit aan verschillende typen landschap en pistes om te ontdekken. Dit indrukwekkende skigebied die door liften verbonden is, bestaat uit 18 ski oorden (de eerste 7 onderin in Les Arcs en de andere 11 in La Plagne): 

Les Arcs heeft een verdere 200km piste - toegang via de Vanoise Express dubbeldekker kabelbaan (grootste kabelbaan in de wereld) die in het dorp Montchavin ligt. Deze neemt u mee over de vallei naar Peisey-Vallandry (Les Arcs). 

Met veel van La Plagne boven de bomengrens, is er een overvloed aan brede en open snelweg pistes door de hoofdkom heen. Plagne Centre is het kruispunt van het La Plagne skigebied. Direct onder Plagne Centre ligt Plagne 1800, die verspreid ligt over een steile helling. Plagne Soleil & Plagne Village en Aime-la-Plagne liggen iets hoger op – maar een paar korte liften van Plagne Centre. 

Plagne Soleil & Plagne Village, Plagne Centre en Plagne 1800 vormen het centrum van het oord en hebben meerdere gondels en liften. Het begin van de Olympische Bobsleebaan ligt net onder Plagne 1800. Net boven Plagne Village zijn een goed aantal groene en blauwe pistes die je terug brengen naar Plagne Bellecôte. Als alternatief kun je ook naar boven naar Les Verdons (2500m) of Grande Rochette (2505m) of naar de andere kant van de berg richting Champagny 

Langs Plagne Soleil & Plagne Village, over een lage helling is Plagne Bellecôte en net daarboven is Belle Plagne. Op de zuidrand van de hoofdkom ligt rustiek Champagny. Op de noordrand zijn Monchavin en Les Coches. En dan nog de westrand, langs Aime-la-Plagne, daar ligt het opkomende Montalbert. Als je naar de piste kaart van La Plagne kijkt, wordt het meteen duidelijk! 

Bellecote is snel bereikbaar dmv verschillende manieren vanaf Plagne Centre en van daar zijn er liften naar de gletsjer, Montchavin en de Vanoise express naar Les Arcs.

Er zijn schitterende bospaden naar Montchavin, Les CochesChampagny en MontalbertMontalbert & Longefoy liggen tussen de bomen op 1200m en hebben 4 skilifteneen heleboel blauwe pisteseen beetje freestyle gebied en uitgebreide langlauf padenHandige tip: ga erheen als het weer slechter is, want de bomen geven goede bescherming. 

 
Extra ski feiten info 2018/19, belangrijkste ski info in skioord feitenbox bovenaan pagina

Alleen La Plagne - 225km pistes, 77 liften (1 kabelbaan, 1 funitel, 10 gondels, 31 stoeltjesliften, 33 13 sleepliften, 4 bewegende tapijten), 136 pistes:  

Groene pistes: 9 

Blauwe pistes: 72 

Rode pistes: 34 

Zwarte pistes: 19 

561 sneeuwkanonnen 

LA PLAGNE SKIING

LA PLAGNE BEGINNERS

Thanks to the spreading of nursery slopes at all altitudes, La Plagne is well recommended to families and offers excellent facilities for beginners and novices. La Plagne is a great resort to learn to ski or snowboard. There are a number of designated beginner areas in La Plagne, so look out for the ‘Zone Débutant’ signs.

There are 14 free lifts in La Plagne:

There is a beginners zone in Plagne Centre, which is hard to beat! It is the meeting point for most ski schools, the beginner area has a drag lift, there is a snow garden for the little ones and the longest green run in resort serviced by its own slow speed beginner chairlift. Once you’re off the greens, take Colorado chair for some cruisey blues and La Plagnes unique Purple Piste (Home of the Milka cow). The biggest area for beginners is Plagne Bellecôte.

Skiers can enjoy the whole Paradiski area using just blue pistes to get going (again) gently.

LA PLAGNE INTERMEDIATES

With almost 80% of the 225km of slopes in La Plagne being blue or red, the ski area is an intermediates paradise. The long sweeping ‘Mont de La Guerre’ red with 1250m/4100ft vertical from Les Verdons to Champagny is great for intermediates.

For early intermediates, there are gentle blue motorway pistes in the main bowl of La Plagne. The blue ‘Arnica’ run in Plagne Bellecôte has loads of little jumps and bankings to play on and is accessible via the ‘Colorado’ chairlift. The ‘Pierres Blanches’ blue run over in Montchavin/Les Coches is very similar.

For the more advanced intermediates, try the wide but fast ‘Les Laines’ and ‘L’Arpette’ from Dos Rond to Plagne Bellecôte.

LA PLAGNE EXPERTS

For experts, the most challenging area of La Plagne has to be the Glacier de la Chiaupe, more commonly known as the Bellecôte Glacier. ‘Le Rochu’ and ‘Bellecôte’ black runs are definitely not to be missed and can be enjoyed in any snow conditions. There is also a challenging 200m long mogul field here, at the top of the ‘Traversee’ chairlift.

For more big bumps and moguls head to ‘Ski des Bosses’ and ‘Verdon Sud’.

At 2350m, just above Aime La Plagne you will find ‘Le Biolley’ which is another good area for advanced skiers. ‘Les Etroits’ is the longest and most challenging black run here plus you have ‘Morbleu’, ‘Les Coqs’ and ‘Plsembleu’.

Another good, long and fast run is ‘Inversens’ onto ‘Les Crozats black, accessible from the top of the Roche de Mio. Experts will, of course, get the very best out of the ski area if they hire a mountain guide and explore the off-piste.

LA PLAGNE OFF-PISTE

La Plagne holds vast and varied terrains with excellent spring snow and has some of the most challenging off-piste powder skiing in the whole of the Tarentaise Valley.

The main off-piste area is, of course, the Glacier de la Chiaupe, more commonly known as the Bellecôte Glacier. The most famous runs are on the north face. The easiest is the ‘Petit Face Nord’, which is easily accessible from the ‘Traversee’ chairlift. The next step, involving a hike up, is the ‘Couloir Canadian’.

Avalanches are common on the glacier and parts are very steep so as with most off-piste, a professional mountain guide is highly recommended – this will not only ensure your safety but will also allow you to experience the very best off-piste areas that La Plagne and the Paradiski ski areas have to offer.

LA PLAGNE SNOWBOARDERS

The La Plagne ski area offers good terrain for all level of riders. In the Paradiski ski area overall there are 2 snow parks, 1 half pipe, 2 board gliss, and 3 boardercross. There are terrain parks at Belle Plagne, Montchavin-Les Coches and Champagny.

The well-equipped snow park in Belle Plagne has 2 zones, the small park and the large park. The small park is accessible via the top of the Col de Forcle ski lift and is designed for beginners, novices and younger snowboarders who wish to try out their jumps and skills in complete security.

The larger park is an area of 2.5 hectares and is split into 4 zones, making it accessible to the less experienced boarders as well as the pros. You will find rails, tables, S, wave, Fun Boxes that are regularly updated, big air bag, a half pipe, a pro halfpipe and boardercross.

A video camera is installed to allow riders to see their skills in action on a big screen, for free! You can even have the videos sent to your mobile phone to share with your friends and family. There is a permanent half pipe in Plagne Bellecôte, located right next to the ‘Colosses’ drag lift.

Another boardercross is located at the top of the ‘Le Dos Rond’ area in Montchavin Les Coches. North facing and with views of Mont Blanc, you will find a permanent boardercross, beginners zone, rainbow, rails, fun box, tables, kickers etc.

In Plagne Centre you will find another big airbag at the foot of the slopes. Dare 2Be Freestyle Airbag can now be found in Montalbert, at the foot of the slopes, next to the toboggan run. Also in Montalbert, there is a freestyle park initiation fun zone with bumps, boardercross, tracks, tables and parallel slalom. Free access.

LA PLAGNE CROSS-COUNTRY

There are 85km/53 miles of cross-country trails in the La Plagne ski area alone for you to explore and a total of 153km of trials in the whole Paradiski ski area.

The most beautiful of those are the 30km/19 miles of winding tracks set around Champagny-le-Haut. This track goes from Les Bauches in Montchavin/Les Coches to Plagne Bellecôte and is the longest and hardest track in the La Plagne area.

Easier routes include a circuit above Plagne Soleil in the midst of the downhill ski area and the longer track below Plagne 1800, from La Roche to just above Montalbert. In Montalbert you will also find some areas and small circuits especially for learner cross-country skiers.

If you have a car and fancy a day trip then head to the stunning ‘Vallée de Bellecôte’ (separating La Plagne from Les Arcs). Drive up the valley as far as you can go and you will come to Peisey-Nancroix, which offers 44km of cross-country trails, a clubhouse and a café.

Plagne Centre Ski Verhuur

Om het ski extra's formulier te downloaden, kijk bij 'Helpful links' verderop op de pagina.

We hebben een handig gelegen verhuur winkel in Plagne Centre voor alle ski en snowboard materialen die u nodig heeft. Onze verhuur winkel ligt voor Le Pelvoux, in de Galerie Mercure. We bieden aantrekkelijke prijzen en speciale aanbiedingen zijn ook beschikbaar. Het van tevoren boeken van de skimaterialen bespaart u kostbare skitijd als u eenmaal in het skioord bent en betekent dat u makkelijker een budget vast kunt stellen voor uw ski vakantie, wetende dat het allemaal al geboekt en betaald is.

We hebben Skiset geselecteerd, om zeker te weten dat alleen de hoogste standaard materiaal en service geleverd wordt voor alle ski niveau's. Meer informatie over Ski Verhuur hier

Plagne Centre Skipassen

Om het ski extra's formulier te downloaden, kijk bij 'Helpful links' verderop op de pagina.

U kunt een skipas kopen voor het hele skigebied, of voor een kleiner lokaal skigebied. We raden aan dat u de skipas voor het grotere deel kiest, tenzij u een komplete beginner bent.

Skipas GRATIS bij u thuis geleverd. Boek uw skipas voor Plagne Centre ten minste 14 dagen voor vertrek en dan kunnen we hands-free skipassen regelen die thuis geleverd worden, wat betekent dat u meteen kunt skiën, wat u meer tijd op de piste geeft - zonder extra kosten! U hoeft geen voucher te overhandigen in de kiosk in het oord (geldt niet voor gratis passen, want daarvoor heeft u een foto en een bewijs van leeftijd nodig als u ter plaatse bent). Voorwaarden gelden. Vraagt u voor meer informatie bij een van onze medewerkers bij het Ski Collection team.

Andere skipassen in de aanbieding (plaatselijk in oord te verkrijgen):

Beginners skipassen in La Plagne kunnen in het skioord gekocht worden bij een van de Skipas Kantoren, kijk uit naar "Cool Ski" 1 dag passen die €30 kosten voor 1 dag en die u toegang geven tot speciaal daarvoor bestemde beginnersvriendelijke gebieden op de pistes. U kunt aparte dagen kopen, een per keer en als u eenmaal zelfvertrouwen heeft opgebouwd, kunt u een pas kopen om verder te gaan in het La Plagne of het Paradiski Onbeperkte deel.  

Paradiski skipas – ½ dag en dagelijkse prijzen
Dag - €49 kinderen, €61 volwassenen

La Plagne skipas – ½ dag en dagelijkse prijzen
1/2 dag - €34 kinderen, €43 volwassenen
Dag - €37 kinderen, €46 volwassenen

Plagne Centre Ski School

Kijk hier voor van tevoren te boeken ski extra's in € voor Plagne Centre 2018/19

Ski School: Please note that lesson times are subject to change right until the last minute. Outside French school holidays the ski school reserves the right to cancel group lessons should numbers be insufficient. For peak periods (22/12-4/1, 9/2-8/3 & 6/4-26/4) we strongly recommend that you book as early as possible and in any case at least 6 weeks prior to the required dates. Morning lessons tend to get booked up first and therefore we may only be able to offer afternoon classes within 6 weeks of departure. In some resorts English speaking instructors may not always be available, particularly at peak times.

We cannot always guarantee that prices will be cheaper than in resort. When ski packs prices are calculated, the currency is bought at the exchange rates that apply at the time. You can be assured that once you have booked your extras, if the pound depreciates, you will not be charged.

Plagne Centre Private Lessons (17/18 prices, NOT pre-bookable)

Individual tuition can only be purchased directly from the ski school. Ski Collection cannot pre-book these.

1.5 hours for 1-2 pers €70.50, 3-5 pers €102
2 hours for 1-2 pers €94-105, 3-5 pers €136-160

Please note that prices are only an indication and are subject to change

ESF LA PLAGNE
TEL: 00 33 4 79 09 00 40

 

Children

There are loads of fun activities to enjoy with your children in La Plagne, including sledging, the Olympic bobsleigh track, snow-grooming machine rides, snowshoe walks, husky rides, the zip wire, ice skating, swimming and cinema.

Childcare

‘Zealous Care’ provides a team of English speaking professional Child Carers and Holiday Nannies, covering the Paradiski, 3 Valleys and Espace Killy ski areas. Their team consists of play leaders, nursery nurses, paediatric nurses, primary school teachers, child minders and nannies all fully qualified, police checked, fully referenced and with at least 2 years relevant experience. Tel: +33 (0)9 81 98 01 95. Website: www.zealous.eu

 

Resort Activities

Apart from the obvious skiing or snowboarding, La Plagne offers countless other activities and winter sports for all ages.

Olympic Experience by Bruno Mingeon (Paradiski)

Dressed in professional race kit, you will embark in pairs on the 4-man bobsled driven by the Olympic medalist and World Champion, Bruno Mingeon. You will race down the 19-turn Olympic Track of La Plagne [Olympic Games 1992] at speeds of up to 130km/h. Minimum age: 18. Info at: www.la-plagne.com.

Village Igloo
See details under eating tab

Speed Riding (Paradiski)

Ski and glide in Les Arcs. Using a small canopy, you will be coached with a view to ultimately descending the piste half skiing, half gliding. Suitable for confident skiers aged 16+ [comfortable on a black run]. Pupils will be given a briefing and managed descents will be co-ordinated via a two-way radio. Prices start from: €195 for one half-day lesson. Info at: www.speedriding-school.com.

Sledging

The ‘Colorado Park’ toboggan run in Plagne Centre is 1500m long and has prime views of Mont Blanc. Toboggan and helmet are compulsory and included in the price. Minimum height : 1.40m. The meeting point is at the foot of the ‘Colorado’ chairlift in Plagne Centre, where tickets can be purchased. Open Monday – Saturday, 13:30 – 18:30.

The ‘Eldorado Park’ toboggan run in Plagne Bellecôte is 2440m long. Toboggan and helmet are compulsory and included in the price. Minimum height : 1.40m. The meeting point is at the foot of the ‘Arpette’ chairlift in Plagne Bellecôte. Open every day except Mondays, 16:30 – 20:30.

Approximate cost: €10/2 descents or €50/person for unlimited sledging fun over a 6 day period (valid on both toboggan runs).

There are also smaller toboggan runs dotted around La Plagne. Look out for the ‘Espaces Luge’ signs.

The Superluge Derby

Take a 450m vertical descent over 6km and 24 state of the art Superluge sledges and what do you have? The Superluge Derby! Join the instructors for an hour and a half of unforgettable fun from Aime La Plagne at 2000m down to La Roche at 1550m….in the dark!

Minimum age is 14 years. All sledges are new and equipped with strong metal brakes for easy control and steering. The meeting point is the ‘Oxygene’ shop in Plagne Centre, Tuesday – Saturday at 17:00. Approximate cost: €25/person. Included: hire of Superluge sledge, helmet, head torch, route guidance, hot chocolate or mulled wine on arrival at the bottom and return transport back to your accommodation. Oxygène La Plagne. Tel: +33 (0)4 79 09 03 99. E-mail: laplagne@oxygene-ski.com. Webste: www.oxygene-ski.com

Taxi Ski

If you are a non-skier, a nervous skier or just fancy a day off to rest your legs then why not let a qualified ski school chauffeur take you out on the slopes for a morning, an afternoon or even an evening.

Their state-of-the-art Taxi Ski (tandemski) chairs make the slopes accessible to everyone, so just sit back and enjoy the ride! Approximate cost: €130/person for 2 hours. The meeting point is the ‘Oxygene’ shop in Plagne Centre. Minimum age: 6 years. Contact: Oxygène La Plagne. Tel: +33 (0)4 79 09 03 99. E-mail: laplagne@oxygene-ski.com. Webste: www.oxygene-ski.com

Moonlight Ski

Enjoy a traditional 2-course Savoyard meal at the Chalet de la Grande Rochette, whilst admiring the sun setting over Mont Blanc and Courchevel, then ski back down to La Plagne.

Skiers and boarders should be confident on blue runs however this unique experience is also open to non-skiers and beginners thanks to the Taxi Ski chairs and their chauffeurs (limited availability so be sure to request at time of booking).

Included: sparkling aperitifs and canapés; an introduction to ARVA searching and a chance to test your skills; Unlimited wine with dinner; traditional Savoyard fondue with charcuterie meats, salad and all the trimmings (vegetarian and lactose free alternatives available, please enquire); Tarte Myrtille; Tea, coffee and genepi liquor; Guided moonlight descent by Oxygene instructors; head torch; Taxi Ski service (available on request) and return transport to your accommodation.

The meeting point is at the bottom of the Grande Rochette gondola in Plagne Centre, every Wednesday at 16:00. Approximate cost: €80/adult 14 years + & €48/child - 13 years. Contact: Oxygène La Plagne. Tel: +33 (0)4 79 09 03 99. E-mail: laplagne@oxygene-ski.com. Webste: www.oxygene-ski.com

Skidoo

At an altitude of 2000m and after the slopes have closed you can try out your skills on a Skidoo (snow-scooter) in Plagne Centre, Belle Plagne and Plagne Bellecôte. Minimum age: 16 years for driver & 12 years for passenger. Approximate cost: €90/hour if you want to drive & €30/person as a passenger. Contact:
Snow Panthers in Plagne Centre – Tel: +33 (0)6 14 03 22 49. E-mail: alexis.schaeffer@wanadoo.fr Website: www.motoneige-laplagne.com

Spa

For your complete relaxation there are various spas and treatment rooms all over La Plagne. Visit the Plagne Centre Tourist Office for more details.

Snowshoe Walks and Hiking

Snowshoeing is a wonderful way for the whole family to truly discover the mountains, the flora and fauna and the wildlife. There are numerous snowshoe companies in La Plagne. Your best bet is to visit the Plagne Centre Tourist Office to find out more about the different options available and to obtain a footpath map.

Off-Piste and Ski Touring

There are numerous companies in La Plagne who offer professional mountain guides to give you the very best off-piste or ski touring experience. Visit the Plagne Centre Tourist Office to find out more details.

Paragliding

There are numerous paragliding companies in La Plagne with fully qualified and professional instructors – your best bet is to go into the Plagne Centre Tourist Office to check out the different options available.

Cinema

There are 2 cinemas in La Plagne. Visit the tourist office for film listings and times.

Bobsleigh Track

The impressive Olympic Bobsleigh Track was built in La Plagne when Albertville hosted the 16th Winter Olymoics in 1992. It is still used today for European and World events and is not surprisingly one of La Plagne's most popular attractions. This amazing track is 1.5km long, has 19 bends and is located just below Plagne 1800. There are 3 different options of excitement for you:

  • Bob Raft – is a bob for 4 people and requires no driver as it has automatic steering and braking. It reaches 80km/hour. Minimum height: 1.30m. Approximate cost: €41/person/descent or €123/family/descent (2 adults & 2 children under 16 years).
  • Mono Bob - No driver, no one else, just you and the ride of your life! You are in a semi-horizontal position and fly down the track at approximately 90km/hour. Approximate cost: €107/person/descent.
  • Taxi Bob – This bob is for 3 people and a professional driver will get you up to a speed of more than 100km/hour. This is similar to the competition bobsleigh. Approximate cost: €115/person/descent.

Open every day except Monday. Certain age, height and health restrictions apply.
Tickets can be purchased at the track, from the ESF ski school or at the tourist office.

Squash

The squash courts are located in Plagne 1800. Rackets and balls provided (deposit required). Open daily 17 :00 – 21 :00. Approximate cost : €5/30 minute session.

Bowling

In Belle-Plagne you will find a bowling alley with a bar showing the major sporting events, games room and pool tables. Open from 16:00 – 02:00. Special events held every Tuesday.

Zip Wire

The giant zip wire can be found in Belle Plagne and allows you to travel across le Vallon de l’Ours from 25m in the air – providing 15 seconds of pure adrenalin! Approximate cost: €15/2 crossings. Open every Tuesday and Thursday during the winter period.

Snow Grooming Machine Rides

Ever fancied a ride in a piste-basher? Well in La Plagne you can! A fascinating experience to really feel the power behind these amazing machines, you will be accompanied by a professional and taken on a special circuit where you can drive in complete safety.

Approximate cost: €60/adult (includes a talk on the engine and technical elements, a go at driving and your very own certificate! Duration: 20 minutes). €20/child trip (duration: 10 minutes). Contact: Team Vaudey. Tel: +33 (0)6 11 95 40 72. E-mail: teamvaudey@gmail.com

Husky Rides

For a truly unique experience, why not take a husky ride through the mountains! You can sit back and relax as a passenger or after some instruction from the musher you can take the reins yourself and guide these beautiful animals. There is a meeting point in Plagne Village – Le Dou du Praz.

The instruction briefing takes about 10 minutes then you get a 30 minute ride. Approximate cost: €55/person. Day trips and 2 or 3 day treks are also possible.
Contact: Hors Trace Aventure – Tel: +33 (0)4 79 09 63 21. E-mail: mathias.bernal@hotmail.fr Website: www.horstraceaventure.com

Igloo Village

Try a unique experience and have dinner in an igloo – you can even stay the night! The Igloo Village is located above Plagne Village at le Dou du Praz, and can be reached on the free resort shuttle bus. Open every Wednesday, Thursday, Friday & Saturday. Approximate cost: from €40-€65/adult & from €25-€40/child. Contact: Blacksheep Igloo. Tel: +33 (0)9 51 38 88 15. E-mail: contact@blacksheep-igloo.com. Website: www.blacksheep-igloo.com

Swimming

There is a public heated outdoor swimming pool in Plagne Bellecôte. Located in the heart of the resort, the pool has amazing panoramic views of the slopes and is heated to 30°. Open every day except Sunday, 15:00 – 20:00. Approximate cost: €4.50/child & €6/adult.

Ice Cave

You can visit the 150m long ice cave at the top of the Plagne Bellecôte glacier at 3417m and admire the amazing ice statues and sculpted animals as you go. Open daily 10:00 – 15:00. Approximate cost: €3/child 6-13 years & €4/adult.

Ice skating

The nearest artificial ice rink is 5 minutes from the centre of Montchavin Les Coches, at the top of the Montchavin gondola lift and is 800m2. Open daily 14:00 – 20:00, with late night sessions 20:00 – 22:00 every Wednesday (plus Tuesdays and Thursday during French school holidays). Approximate cost: €6/child & €7/adult.

Snakegliss

Another great sledging experience has to be Snakegliss, a train of sledges all connected together – amazing fun for families and friends. This takes place after the slopes close in Montchavin Les Coches. Approximate cost: €15/person. Contact: Evolution 2. Tel: +33 (0)4 79 07 81 85. E-mail: montchavin@evolution2.com. Website: www.evolution2-montchavin.com

Helicopter Flights

Discover the most splendid landscapes, the most inaccessible places and the most unusual destinations – from a helicopter! Flights over the La Plagne and Paradiski ski areas or a tour of Mont Blanc can be arranged. A real once in a lifetime experience! Approximate cost: Paradiski: €87/person (15 minute flight). Mont Blanc: €175/person (30 minute flight). Open daily during the winter period. Contact: Evolution 2. Tel: +33 (0)6 86 34 94 15 or +33 (0)4 79 07 81 85. E-mail: montchavin@evolution2.com. Website: www.evolution2-montchavin.com 

The Ice Tower

At 1500m in the valley of Champagny le Haut, you will find the Ice Tower, an artificial structure for ice climbing – completely unique in Europe. The tower is a 24m high vertical metal structure and the thick ice is created by water jets – this is possible due to the ideal site conditions, low sunlight and very low temperatures.

There are different levels of difficulty so whether you are a complete beginner or an expert there is a climb for you. Open from December to March. Beginners sessions run every Tuesday and Thursday & approximate cost is €38/person, includes all the equipment you need and lasts for 2 hours. For the more experienced climbers you can access the tower independently every day (depending on the ice conditions) from 12:00 – 17:00. Approximate cost: €5/child & €9/adult.

Air boarding

In Montalbert you can share a new gliding experience with friends or family by trying the new Air board – a snow body board! Thursday and Friday evenings. Minimum age: 16 years. Approximate cost: €27/person. Contact: ESF Ski School Montalbert. Tel: +33 (0)4 79 09 77 24. E-mail: contact@esf-montalbert.com Website: www.esf-montalbert.com

 

La Plagne Resort News and Events 2019/20

Resort news and events for the 2019/20 season will be added soon.

News highlights from last season

New spa - Deep nature opened a new spa for guests of all ages in the centre of Belle Plagne. Apart from its superb views, it offers 3 sperate areas. Children can also try a spa experience (a first in the Tarentaise).

Escape rooms - 2 escape rooms opened in Plagne Bellecote. Teams of 2-6 people have one hour to escape by solving puzzles. One room is family-friendly. In French and English.

A new look for Plagne Centre - Place Albert Perriere become an animated 'village square' offering a dynamic/multiservice activity centre. Amenities include a covered bus station, tourist office reception, a bar with panoramic views of the Mont Blanc, four-lane bowling alley, a natural skating rink in winter plus a Heritage and Mountain Mining exhibition room.

 

Events

Christmas Market. Free of charge in Montchavin. Dates to be confirmed.

9th Nordic Marathon - 23 February 2020. A highlight of the winter calendar. The cross-country skiers will be honoured during this cross-country ski popular race. The Grand Bec Marathon is open to everyone from 10 years old. 6 distances are proposed from 1.5km to 42km. 

Odyssea. La Plagne joined Odyssea last season and is organising a race on snow supporting the fight against breast cancer. Date to be confirmed (early March in 2019). 

Ice Climbing World Cup. Takes place on Europe's only ice tower in Champagny en Vanoise. Date to be confirmed (was 9th-10th February in 2019).

Super Slalom. The longest slalom in the world. Amateur and experienced skiers measure themselves in the shoes of the international ski scene, in a sporting and friendly spirit! Date to be confirmed (30th March in 2019).

Subli'Cimes - 9th-15th April 2020.  5 peaks, 5 parties! Branded “Skiing in Spring”, this family-friendly event offers skiers (and non-skiers) the opportunity to enjoy the ski area via offbeat stops on 5 peaks between 1970 and 2700 m. All the activities are free and open to all. 

Apres-Ski, Bars & Restaurants

The range of bars and restaurants is surprisingly large in between all levels of the resorts of La Plagne. There is a free bus system between the core villages - also seconded by lifts - that run until after midnight.

Mountain Restaurants

You are completely spoilt for choice of mountain restaurants in the Paradiski ski area. There is an impressive total of 38: 18 in La Plagne, 13 in Les Arcs, 2 in Peisey-Vallandry, 4 in Champagny and 1 in Montalbert.

La Plagne:

‘Le Cristal des Neiges’ (located in Plan Bois, Les Coches, La Plagne, pedestrian access via La Noir gondola). Varied menu, main meals, children’s menu, fast-food. snacks, sandwiches. Open everyday. Animals welcome. Terrace.

‘Le Plan Bois – Chez Laurette’ (located in Plan Bois, Montchavin/Les Coches, La Plagne – 500m from the top of the Lac Noir gondola. Typical Savoyard mountain restaurant. Pedestrian acess. Terrace.

‘Les Inversens’ (located on Les Inversens slope, below the Riche de Mio in La Plagne – Bellecote). Cheap and cheerful self-service restaurant, expect to pay €5-€10 per dish. Fast food and snacks. Terrace.

‘Le Carroley’ (located at 2100m on the Carroley slope in Les Coches, La Plagne, near the Salla chairlift). Hearty local dishes and snacks. Open daily 09:30 – 17:30. Great views from the terrace and the mulled wine is highly recommended!

‘Le Joli Bois’ (located 50m from the Vanoise Express in Les Coches, La Plagne).
Italian, local specialities, children’s menu, sandwiches, snacks. Chalet-style restaurant with great views of Tarentaise Valley and Mont Blanc from the terrace. Pedestrian access. Possibility to stay up there for a drink or two then enjoy the torch-lit descent back down with the ski guides (approximately €30).

‘Le Plein Soleil’ (located at 1811m in Plan Bois, Montchavin/Les Coches, La Plagne). Varied menu with cheaper set-menu options. Savoyard, Alsace and Rheinland style dishes.

Open from 09:15 until the slopes close. From Les Arcs, take the Vanoise Express and head in direction of Plagne Centre, then the Lac Noir cable car or Plan Bois chairlift. At the top take the blue down 500m or you can take the new Bijolim chairlift and take the path for 250m. From La Plagne go down Dos Rond and then Plan Bois, the restaurant is 500m from the Plan Bois cable car.

‘Le Chalet des Colosses’ (located close to the Bellecote slopes, just above the gondola and near the ice rink in Plagne Bellecote, La Plagne – look out for the red old English telephone box outside!). Mixed International cuisine. Open for breakfast, lunch and dinner. Terrace.

‘La Roche de Mio’ (located at the top of the Roche de Mio bubble, in Plagne Bellecote, La Plagne). Modern built chalet-style self-service restaurant with large terrace and great views of Mont Blanc. Simple but tasty International cuisine such as chicken and chips plus snacks and sandwiches. Dish of the day €14 approx.

‘Le Chalet du Friolin’ (located at 1800m in the off-piste area, Montchavin/Les Coches, La Plagne, between the ski areas of Les Arcs and La Plagne – access via the Bauches chairlift at the bottom of the Dérochoir, Crozats and Malatray slopes).
Homemade French cuisine and snacks. Sunny terrace with views and fireplace inside. Well-known for their great selection of wines.

‘La Bergerie’ (located on the Mira blue run, in Plagne Village, La Plagne). Not the cheapest but a charming and rustic mountain restaurant offering local specialities. The mulled wine is lovely. Terrace.

‘Le Chalet de Trieuse’ (located on the Bretelle Trieuse blue run in Plagne Bellecote, La Plagne). Open daily. Offers traditional Montagnard dishes.

‘Chalet de la Grande Rochette’ (located at 2500m at the top of the Funiplagne lift in Plagne Centre, La Plagne). Accessible to pedestrians. Open 7 days a week during the day, plus Wednesday and Thursday evenings. Glorious sunny terrace with views and log fire inside. Lighter dishes such as salads and omelettes, heartier options such as grilled meats, burgers, tartiflette and other Savoyard specialities, children’s menu and desserts.

‘Au Bon Vieux Temps’ (located in Aime 2000, Aime La Plagne, La Plagne).
Traditional Savoyard restaurant. Accessible to pedestrians. Free shuttle bus service can be booked in advance. Open every day. Terrace.

‘Le Biolley’ (located on the Biolley slope, coming down from Aime La Plagne, La Plagne). Self-service restaurant offering International cuisine and snacks.

‘Les Pierres Blanches’ (located at the top of the Pierre Blanc chairlift, Les Coches, La Plagne). Open everyday for local specialities, sandwiches and snacks. Great views from the terrace.

‘Le Sauget’ (located at 1700m in Montchavin/Les Coches, Bellentre). Cosy mountain restaurant serving all the favourite local specialities, mulled wine, plus a hot chocolate menu including white chocolate and amaretto, chocolate and ginger and many more. You can book an evening meal here then take part in the torch-lit descent back down (payable).

‘Les Lauzes’ (located next to the slopes of Les Coches, La Plagne). Charming old Savoyard restaurant serving grilled meats, fish dishes, fondue, raclette and other Alpine specialities. Cosy chalet-style interior with great views of Mont Blanc from the terrece.

‘Le Dou du Praz’ (located at 2100m at the top of Plagne Villages). Traditional Savoyard restaurant. Open daily 11:00 – 18:00 plus Wednesdays and Fridays 19:30 – 23:00. Access the pistes in Plagne Villages or Les Colosses lift in Plagne Bellecote.

Les Arcs:

In Arc 2000 - Village Igloo (bar & restaurant)
For a unique break on the slopes, you can stop off at the Village Igloo Ice Bar anytime between 9am and 5pm to enjoy a warm cup of coffee or a refreshing drink in the bar, with a range of alcoholic and non-alcoholic options to choose from. The bar is in the heart of the Paradiski ski area, within easy access on a blue run from the Arcabulle chairlift. Suitable for all the family, skiers and non-skiers alike, the bar is within an easy 15-minute walk or snowshoe walk along a well-marked path from Arc 2000. Alternatively, from 7pm onwards, once the lifts have stopped and the sun has set, you can prolong your day on the slopes with a visit to the Village Igloo, by booking one of their evening activities. For these, you will be accompanied to the igloo and have the choice of a "Frosty Apéro" - a welcome drink followed by an aperitif and "polar" tapas - or a full dinner option with a traditional Savoyard fondue afterwards. Be sure to wrap up warm in your ski gear as the temperature inside the igloo rarely gets above 5 degrees!

‘Le Chalet de l’Arcelle’ (located in Arc 1600, access via the Combette slope). A charming converted barn that has been restored in a rustic yet contemporary way. Gourmet French cuisine. Children’s menu. Open everyday for lunch and dinner, on the terrace or inside by the fire in a cosy and relaxed atmosphere. Fresh local produce from the market including meat, fish and local Savoyard dishes. The attentive staff will help you pick the perfect wine to accompany your meal.

‘Beguin Restaurant’ (part of the Beguin Hotel, located at the heart of the Arc 1600 ski area, Village des Deux Têtes, pedestrian access possible). Traditional food and mountain specialities such as fondue and raclette. Open for lunch and dinner. Sunny terrace. Log fire. Free Wi-Fi. Table-top football. Tel: +33 (0)4 79 07 02 92. Website: www.location-appartement-les-arcs.com

‘L’Arpette’ (located on the blue Belevedere slope in Arc 1800, so is accessible to all abilities). Self-service and restaurant offering Savoyard specialities, pasta dishes, pizzas, meat and salad. Terrace serving drinks and cocktails with a live DJ every Wednesday afternoon for après-ski fun on the slopes.

‘L’Altiport’ (located at the bottom of the SnowPark on the Belvedere blue run in Arc 1800). Fast food and snack bar serving hotdogs, burgers, pancakes and many other snacky delights. From the sunny terrace you can watch the action of the snowpark or take in the beautiful views of Mont Blanc.

‘L’Aiguille Grive’ (located in Charmettoger in Arc 1800, within the hotel, access via the Jardin Alpin chairlift). French cuisine and local specialities. Open for lunch, snacks and dinner. Terrace. Open fire inside with huge windows and views of Mont Blanc.

‘Chalet Candice’ (located within Les Alpages du Chantel Residence in Arc 1800). Open for lunch, snacks and dinner. French cuisine, local specialities such as fondue, raclette, tariflette, diot, casserole and crozet, light lunchtime menu including pizzas, pasta dishes and salads, snacks such as pancakes and waffles. Fantastic sunny terrace with panoramic views.

‘La Terrasse’ (located in Arc 2000, Place Basse, 50m from the bottom of the Lanchettes ski lift). Great terrace, perfect spot for light lunch, afternoon snack or dinner. Large menu including salads, omelettes, burgers, soups, pasta, meat dishes and much more.

‘Le Savoy’ (located within La Cime des Arcs residence in Arc 2000). Enjoy culinary delights and Savoyard dishes such as fondue, raclette and meat dishes. Good service and great food. Cosy, warm and relaxed atmosphere. Snacks such as pancakes and waffles. Large outdoor terrace. Open for lunch and dinner. Ideal stop if you are on your way to the gondola or Lanchette lift.

‘Belliou La Fumee’ (located in Pré St Esprit, Arc 2000). Local cuisine including seafood, meat, grills and more. Small restaurant, tucked away, with terrace. Pedestrian access via the free shuttle bus. Booking is recommended.

‘Le Chalet du Solliet’ (located in Villaroger, Arc 2000, access via the Rhonaz, Solliet and Lys slopes). French cuisine and Savoyard specialities. Children’s menu. Sunny terrace and warm fireplace. Perfect spot for lunch, snacks or drinks. Pedestrian access.

‘La Creche’ (located in Arc 2000, acess via the Transarc gondola and the Arcabulle chairlift). Traditional Savoyard restaurant with self-service and brasserie. Large sunny terrace. Service with smile. The hot chocolate is definitely worth ordering!

‘Les Chalets de L’Arc’ (located in Arc 2000). Large traditional mountain restaurant offering French cuisine, Savoyard dishes, children’s menu – large chucks of bread served with every meal. Friendly and attentive staff. Booking recommended. Terrace with fantastic views. Open for lunch everyday and dinner on Wednesday and Friday. Access via the Marmots trail, at the start of the Varet gondola, above Arc 2000.

‘Au Pré Gourmand’ (located in Arc 2000). Mountain restaurant offering French cuisine and local specialities. Self-service and restaurant. Terrace.

Peisey-Vallandry:

‘Aux Enfants Terribles’ (located above Peisey-Vallandry, access via Le Vallandry, Le Plan Peisey, Le Grizzly and via the Renard slope. Self-service or restaurant service. Menu includes salads, soups, meats, Savoyard dishes and much more. Large sunny terrace.

‘La Vanoise’ (located within the hotel, Le Moulin, Plan-Peisey). Traditional local cuisine in a warm and cosy setting. Log fire, wood panelling and views of the mountains. Patrick and Muriel welcome you to enjoy a taste of the Alps.

Champagny:

Roc des Blanchets’ (located at 2100m in Le Hameau des Rochers, on the Rossa slope, between Belle Plagne and Champagny). Typical Alpine restaurant, well-known for its good food at reasonable prices. Popular with the local ski instructors. Large panoramic terrace with lovely views. Open everyday.

‘Chalet des Verdons’ (located in the middle of the pistes on the south side of Champagny). Chalet-style restaurant. Savoyard menu with a modern twist. Main meals €15-€30 approx. Terrace and open fire. Access: from Plagne Centre via the Funiplagne Grande Rochette. From Plagne Bellecote via the Blanchets chairlift. From Belle Plagne via the Col de Forcle gondola. From Champagny via the Verdons Sud chairlift.

‘Laisonnay’ (located in Le Laisonnay en haut, Champagny). Homemade traditional regional dishes made from local produce with recipes passed on from the owners parents and grandparents! Tartiflette, raclette and fondue. Lunch is served 12:00-14:00 and dinner 19:00-20:30. Pedestrian access.

‘Le Refuge du Bois’ (located at 1470m, Rue Michel Ruffier-Lanche, Le Bois, Champagny). Authentic Alpine refuge serving Savoyard specialities such as croute, tartiflette, fondue and raclette. A la carte menu, good value set menu, children’s menu and gourmet menu. Delicious desserts. If you can’t decide which one to try then why not go for the ‘Café Gourmand’ – coffee and a selection of mini desserts! Great place to stop for lunch and accessible by car.

Montalbert:

‘Le Forperet’ (located in Plagne Montalbert, Montalbert 1600). Wonderful farmhouse restaurant with a small farm, lots of Alpine character and great views of Mont Blanc. Open for lunch and dinner. Terrace. Expect to pay €13-€25 approx. per person. Regional Savoyard cuisine such as cheese fondue, meat pierrade, tartiflette, salads, soups, omelettes and snacks plus yummy desserts such as chocolate fondue and blueberry pie. A free mini bus service is provided for easy access from Longefoy and Montalbert.

Restaurants in Plagne Centre

There are approximately 18 restaurants in Plagne Centre, with many more in the other La Plagne villages. The main type of cuisine is traditional French with varied menus – so something to suit everyone.

‘Pizza Domino’ – Tel: +33 (0)6 20 34 37 13. Over 60 different pizzas, freshly cooked to order, to eat in or take-away. Open for lunch and dinner. Located on Rue de La Gaieté.

‘La Métairie’ – Tel: +33 (0)4 79 09 11 08. Traditional Alpine restaurant serving Savoyard specialities in a cosy chalet-style atmosphere. Open daily. Located on Rue de La Gaieté.

‘La Maison’ – Tel: +33 (0)4 79 07 73 37. Serves a mixture of Savoyard specialities, wood-fire pizzas, pasta and Italian dishes. Dish of the day is approximately €12 and a 3 course meal €30. Terrace with great views. Open daily. Located under the Funiplagne gondola.

‘Le Croq’Neige’ – Tel: +33 (0)4 79 09 22 03. Fast food such as burgers, pizzas, sandwiches and snacks – all at cheap prices. Pints of mulled wine. Free Wi-Fi. Sun-trap terrace. Quick service. Open daily. Located within the Orée des Pistes building.

‘L’Estaminet’ – Tel: +33 (0)4 79 09 12 69. Friendly traditional restaurant specialising in Alsace cuisine. Run by the same husband and wife team since 1987 – so they must be doing something right! Themed evening every Tuesday when you can try the traditional Backeofe dish. Full evening menu and lighter lunch menu. Open daily. Located on Rue de La Gaieté.

‘La Grolle’ – Tel: +33 (0)4 79 07 69 84. French alpine restaurant, serving Savoyard specialities. Traditional mountain wood décor. Brasserie service at lunchtimes and traditional cuisine menu in the evenings. Open daily. South facing terrace, accessible on skis. Located within the Orée des Pistes building.

'Araucaria’ – Tel: +33 (0)4 79 09 20 20. Gourmet restaurant within Hotel Araucaria. Delicious and creative cuisine, blending Savoyard tradition with French gastronomy, in a refined and contemporary setting. Open for breakfast, lunch and dinner. Bar serving cocktails and spirits before or after dinner and a resident pianist. Located in front of the Jean-Luc Crétier Slalom Stadium (with direct access from the pistes).

‘Scotty’s’ – Tel: +33 (0)4 79 09 03 28. Lively place with a great menu including home-made soups, burgers, lasagne, pizzas, steak, ribs, nachos, wedges and hot combos perfect for sharing. Regular themed evenings featuring English, Spanish, Mexican and Chinese cuisine. Food served 12:00 – 20:00. Open daily. Located within Le Christina building, at the bottom of the Stade Olympic, ski-in/ski-out.

‘Le Ti and Yu’ – Tel: +33 (0)4 79 09 00 72. Trendy pizza bistro offering over 20 different pizzas, to eat in or take away. Bar with a very good selection of wines. Open daily. Booking is recommended to eat-in.

‘Le Refuge’ – Tel: +33 (0)4 79 09 00 13. Traditional French cuisine and Savoyard specialities. One of the oldest restaurants in La Plagne! Good atmosphere and Savoyard character. Each table has a copper hood suspended above it so that diners can grill their own meat at their table. Open daily for lunch and dinner. Take-away snack menu of sandwiches and pizzas also available. The adjoining bar is open until 02:00. Located within the Les Ecrins building, next to the bus stop.

‘Chez Marie’ – Tel: +33 (0)4 79 00 22 12. Cosy French restaurant with alpine charm, decorated in wood and sheepskin. Savoyard specialities as well as sweet and savoury crepes (pancakes). Open daily. Located on Rue de la Gaieté.

‘Le Chalet de la Grande Rochette’ – Tel: +33 (0)4 79 09 09 08. Website: www.chaletdelagranderochette.com Mountain restaurant located at 2500m at the top of the Funiplagne gondola (so accessible to skiers and pedestrians). Varied menu including salads, omelettes, grilled meats, burgers, tartiflette and other Savoyard specialities, children’s menu and desserts. Large south facing terrace and log fire inside. Open 7 days a week during the day plus Weds and Thurs evenings.

‘Le Chaudron’ – Tel: +33 (0)4 79 09 23 33. Typical Savoyard restaurant serving all the popular speciality dishes such as fondue and tariflette. Open daily for lunch and dinner. Terrace. Located on Place du Chaudron, easily accessible from the slopes.

‘L’Avalanche’ – Tel: +33 (0)4 79 24 08 33. Charming interior and sunny terrace. Open daily.

‘Caprice des Neiges’ – Tel: +33 (0)6 85 22 66 15. Open daily.

‘Le Farçon’ – Tel: +33 (0)4 79 06 89 46. Open daily.

‘Le P’tit Bouchon’ – Tel: +33 (0)6 62 63 25 78. Open daily.

‘Le Vega’ – Tel +33 (0) 4 79 09 00 61. Open daily. Terrace.

The Après-ski in Plagne Centre

The nightlife in Plagne Centre is quite lively.

‘Scotty’s Bar’ - this is a popular place for some lively après-ski! Live bands play from 17:00 every Mon, Weds & Fri. Every Tues from 21:00 they host the ‘Oxygene Ski School’s Breathe Party’ with live band, drinks promos, beer pong ski and board raffles plus lots more. All the major sporting events are shown – but if it’s not on the schedule then just ask and they will do their best to get it on for you. The extreme sports channels are on throughout the day. Open daily 10:00 - late. Food is served 12:00 – 20:00 - burgers come highly recommended and the hot platters are great for sharing! Located within Le Christina building, at the bottom of the Stade Olympic run.

‘The Mouth’ – Very unique and very lively underground bar open daily from 16:00 – 02:00. Relaxed après-ski to start with table-top football, darts, games and live sports on the big screens (with full sound!). And later on the real partying gets started. Events each week such as karaoke, raffles, party nights, live bands and DJs. Popular with holiday makers and seasonal resort staff. Guinness and Leffe on tap as well as bottles of Bulmers.

‘Le Luna Bar’ – Savoyard style pub serving a host of wines, beers and spirits. Lively atmosphere, large dance floor and themed evenings. There are 4 rooms within the bar and they all have a different theme! Great for après-ski or late night drinks. Happy hour 17:00 – 20:00. Extensive drinks menu with loads of shots and some good whiskeys. Open daily. Located on Place de la Cheminée.

‘Igloo Igloo’ – Igloo themed chill-out bar and nightclub with a resident DJ, live music, cocktails and a party atmosphere! Located in Galerie du Pelvoux.

‘Bar Fort Colorado’ – New après-ski bar located on the snow front, 50m from the departure point of the Colorado chairlift. Hot and cold beverages, the perfect après-ski spot. DJ nights – check their schedule for more details.

‘Bar Le Switch’ – Popular bar and lounge with regular DJ nights. Open daily.

‘Bar de la Cheminée’ – Open daily.

 

Amenities

All the facilities and services that you would expect to find in a large ski resort are available in the community of villages of La Plagne. In Plagne Centre you have 2 general food stores, 2 bakeries, butchers, delicatessen, cheese shop, regional products shop, chemist, Osteopath, launderette, 2 newsagents, 1 tobacconist, 2 banks (with cash points), hairdressers, 3 internet-cafés, ski and snowboard hire shops, sports clothing shops, toy shop, photo shop, souvenir shops, Crèche and a nursery.

Food Stores

Supérette Spar – open daily. Tel: +33 (0)4 79 09 05 38

Utile Alimentation – open daily 08:00 – 19:30. Free delivery for orders of €60 or more. Tel: +33 (0)4 79 09 01 77.

Medical Centres

The main medical centre for La Plagne can be found in Plagne Centre – Tel: +33 (0)4 79 09 04 66.

The main chemist is also in Plagne Centre – Tel: +33 (0)4 79 09 04 81.

Nearest Hospital

Bourg Saint Maurice
Tel: +33 (0)4 79 41 79 79

Getting to Plagne Centre, France

By Road

From Calais, take A26 Motorway to Reims and Troyes, then A5 Motorway to Dijon, then A39 motorway to Lons-le-Saulnier and Bourg-en-Bresse, then A40-A42 Motorway heading towards Lyon. Take exit 8, drive through Ambérieu-en-Bugey, follow N504 towards and up to Chambéry, then take A43 motorway and A430 motorway to Albertville. Continue on N90 towards Moutiers and Aime. Take the D220 then D221 towards La Plagne. Pass Plagne 1800 and turn right to Plagne Centre at the roundabout.

By Air

Chambery to La Plagne: 73 miles, approximately 1hr 30.
Website: www.chambery-airport.com 

Lyon to La Plagne: 125 miles, approximately 2hrs 15.
Website: www.lyonaeroports.com

Geneva to La Plagne: 125 miles, approximately 2hrs 20.
Website: www.gva.ch 

Private taxi transfers from airports to Plagne Centre are pre-bookable via Ski Collection! See our airport & station transfers page for more information.

By Rail

Taking the Eurostar from London couldn’t be easier. We offer 2 options: direct Ski Train (St Pancreas or Ashford to Moûtiers or Bourg-St-Maurice) or Eurostar Beyond (with a change at Paris). See our train services page for more information.

The nearest train station to Plagne Centre is Aime la Plagne. You can then take a bus or a taxi. www.sncf.com.

Alternatively, private taxi transfers from Bourg Saint Maurice to Plagne Centre from £38.25 per person return (based on 4 people sharing) are pre-bookable via Ski Collection! See our airport & station transfers page for more information.

Bus Transfers

Altibus offer bus lines from Lyon Saint-Exupéry, Genève-Cointrin (Geneva), Chambéry/Aix les Bains airports and Bourg Saint Maurice SNCF train station to the ski resort of Plagne Centre. Tel: +33 (0)8 20 32 03 68. Website: www.altibus.com 

Car Hire

Ski Collection can arrange very competitive car hire at all airports, train stations and other town locations. 7-day rental ranges from £230-£549 (any other duration possible). See our car hire page for more information.

Resort Shuttle Bus in Plagne Centre

The six resorts of La Plagne are linked via free gondola and shuttle bus services.
The shuttle buses from/to Plagne 1800 to Plagne Bellecôte and Plagne Centre run every 15 minutes from 08:30 – 00:50. The telemetro lift links Plagne Centre and Aime 2000 every 5 minutes from 08:00 – 01:00.

There is no bus service from Belle Plagne to the other villages but the gondola, which closes at 00:30, links Belle Plagne to Plagne Bellecôte, then you can get a bus from there.

There is also a free shuttle bus aimed at cross-country skiers and walkers, which provides access to Mairiers and it also stops at the Bobsleigh track at 14:00 every weekday. The return bus departs from the village ‘de la Roche’ at 17:00. There is also a specific Bobsleigh shuttle bus that runs from each resort Tuesday – Friday.

Resort Parking in Plagne Centre

The residences Ski Collection feature normally have covered parking (payable) and sometimes free outdoor parking too. However, there are also public car parks. There is one covered car park in Plagne Centre called Le Boulevard which has 209 spaces. It is open Saturday 08:00 – 20:00 and Sunday to Friday 13:00 – 17:00.

Approximate cost is €58/car/week. You can reserve your space in advance online: www.sags.fr - by e-mailing laplagne@sags.fr or by calling +33 (0)4 79 55 31 75.

You can also park on a number of roads in La Plagne. It’s normally free for the first hour then payable at approximately €40/week. You can book online: www.sags.fr or purchase tickets from the local tourist office.


Paradiski Opening Dates

The Paradiski ski area (Peisey-Vallandry, Montchavin, Les Coches, Champagny, Bourg St Maurice, La Plagne and Les Arcs) is open: 14/12/19 - 25/04/20.

 

Special Offers
* Special offers applicable to accommodation cost only, not to travel or ski extras

Accommodatie in Plagne Centre

We zoeken naar de perfecte ski vakantie voor u
Leg uw online boeking vast met zekerheid
Toegevoegd aan de lijst